Σχεσιακη & Σωματικη Θεραπεια Τραυματος: Οι Αρχες της Σωματικης Αντιμετωπισης του Τραυματος

Σχεσιακή & Σωματική Θεραπεία Τραύματος:

Οι Αρχές της Σωματικής Αντιμετώπισης του Τραύματος

2ήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο 

με τη Morit Heitzler, Συνθετική-Σχεσιακή Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο Τραύμα, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια με 20 χρόνια εμπειρίας

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του τραύματος, ειδικά με την πρόοδο των νευροεπιστημών. Πολλές από τις σύγχρονες θεραπείες ισχυρίζονται ότι είναι ολοκληρωμένες και ότι εφαρμόζονται σε όλα τα είδη τραύματος, στην κλινική πράξη ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύεται.

Οι άνθρωποι παρουσιάζουν πολυπλοκότητες που δεν ταξινομούνται ούτε προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και κανένα εγχειρίδιο, ειδικά όσον αφορά στον -συχνά ασυνείδητο- εσωτερικό ιστό των τραυματικών αντιδράσεων και συνδέσεων στον ψυχισμό μας. Είναι αυτές οι πολύ προσωπικές ανταποκρίσεις στη θεραπεία και στον θεραπευτή που γεννούν την πολυπλοκότητα και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφτούν από τη θεωρία ούτε από τις τεχνικές της εκάστοτε προσέγγισης.

Πιο συγκεκριμένα, στη θεραπεία του τραύματος μπορεί να αναδυθούν τα παρακάτω θέματα:

 • Αντίσταση, κολλήματα, απόσχιση που δεν διακρίνεται εύκολα ή δυναμική επανατραυματισμού
 • Ατμόσφαιρα καχυποψίας, ντροπή ή σκεπτικισμός που παρεμβαίνει στη θεραπεία
 • Αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στον θεραπευτή ή στη θεραπεία
 • Απρόβλεπτες ρήξεις, αδιέξοδα ή εκπραξίες (enactments)
 • Μη ανταπόκριση ή πολύ αργή ανταπόκριση στη θεραπεία

Πολλά από αυτά τα προβλήματα, δυσκολίες και ερωτήσεις μπορούν να λυθούν μέσω μιας σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων της θεραπείας του τραύματος, καθώς κάθε προσέγγιση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα όπως και περιορισμούς. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές πάνω στο τραύμα και οι διαφορετικές σχεσιακές τους στάσεις, μπορούν να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν η μία την άλλη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους θεραπευτές περισσότερη ευελιξία, κατανόηση και ανθεκτικότητα. Κατά συνέπεια μπορεί να βελτιώθει σημαντικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η σειρά των σεμιναρίων της Σχεσιακής & Σωματικής Θεραπείας Τραύματος αποτελούν ακριβώς μια τέτοια συνθετική προσέγγιση, η οποία περιέχει στοιχεία από τις διαφορετικές τραυματοθεραπείες υιοθετώντας μια σχεσιακή στάση. Στόχος τους είναι να αναλύσουν τους παράγοντες που προκαλούν τα προβλήματα στη θεραπεία τραύματος και μέσω της συνθετικής προσέγγισης να υποστηρίξουν κάθε επαγγελματία να εμβαθύνει, να διευρύνει και να βελτιώσει την υπάρχουσα θεραπευτική του προσέγγιση.

Η Morit Heitzler θα χρησιμοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία της για να κάνει επιδείξεις και προσομοίωση ρόλων μιας σωματικής-σχεσιακής προσέγγισης σε σχέση με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από τους θεραπευόμενους που έχουν υποστεί τραύμα. Επιπρόσθετα θα δουλέψει και με κάποιο τραυματικό υλικό των ίδιων των θεραπευτών που μπορεί να αναδυθεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να φέρουν τα προβλήματα και τα διλήμματα της κλινικής τους δουλειάς. Θα λάβουν: υποστήριξη, εποπτεία, καθρέφτισμα του τρόπου εργασίας τους, καινούργιες, διαφορετικές ιδέες και τεχνικές από άλλες προσεγγίσεις εντός μιας ομάδας συναδέλφων. Η Morit θα παρέχει μια σειρά θεωρητικών κομματιών για να βοηθήσει την ομάδα να αναπτύξει μια κοινή γλώσσα, ειδικά όσον αφορά στις σχεσιακές περιπλοκές που συναντούμε με τους θεραπευόμενους.

Περιεχόμενα του Σεμιναρίου

 • Τι είναι το τραύμα: Ορισμός και αιτίες του τραύματος, της Μετατραυματικής Διαταραχής (PTSD) και της Σύνθετης Μετατραυματικής Διαταραχής (C-PTSD)
 • Νευροβιολογία του τραύματος: Πώς το μυαλό και το νευρικό σύστημα λειτουργούν κατά τη διάρκεια και ύστερα από τραυματικά γεγονότα
 • Διάφοροι τύποι τραύματος, ποιοί είναι οι διαφοροποιητικοί παράγοντες και τι κοινό έχουν
 • Αυτορρύθμιση (σώμα-μυαλό) κατά τη διάρκεια και ύστερα από το τραύμα
 • Επανατραυματισμός: Αιτίες και πυροδότες και οι συνέπειες για τη θεραπευτική εργασία
 • Το τραύμα στο δωμάτιο της θεραπείας: Πώς η σωματική ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ξεπερνά τα εμπόδια
 • Επεκτείνοντας το κουτί με τα εργαλεία: Αρχική εξερεύνηση των πηγών ενδυνάμωσης και των τεχνικών βασισμένων στο σώμα

 


Απευθύνεται σε
 • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)


Ημερομηνία Σεμιναρίου:

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 (10.00 – 18.00)

Τόπος Διεξαγωγής:   Γαλάτειας 12, Αθήνα (μετρό Θησείο/Κεραμεικός)

Κόστος Συμμετοχής: €180+ΦΠΑ  [€160+ΦΠΑ Προεγγραφή μέχρι 13 Δεκεμβρίου]

 

Το σεμινάριο γίνεται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.