Πρωιμο Αναπτυξιακο Τραυμα: Θεραπεια, Περιορισμοι, Προκλησεις

Πρώιμο Αναπτυξιακό Τραύμα:

Θεραπεία, Περιορισμοί, Προκλήσεις

3ήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο

με τον Olaf Trapp, διεθνώς αναγνωρισμένο Σωματικό Ψυχοθεραπευτή, Εκπαιδευτή και Επόπτη με 35 χρόνια εμπειρίας


Εισαγωγική Παρουσίαση: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 20.00 – Είσοδος Ελεύθερη

Θα κληρωθεί μία δωρεάν θέση για το 3ήμερο σεμινάριο – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής


Στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται ασφαλείς, προβλέψιμους, προσβάσιμους και γεμάτους αγάπη γονείς/πρόσωπα που να τα φροντίζουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το μυαλό και το σώμα τους μπορούν να αναπτυχθούν με έναν αρμονικό και υγιή τρόπο.

Το πρώιμο αναπτυξιακό τραύμα αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης στα τρία πρώτα χρόνια, η οποία προκαλείται από συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ή παραμέληση. Αυτή η περίοδος της ζωής μας θεωρείται η πιο σημαντική για την οικοδόμηση ενός υγιή και σταθερού εαυτού.

Όταν τα παιδιά εκτίθενται σε υπερβολικά στρεσογόνες καταστάσεις -σε βαθμό που να κατακλύζουν το νευρικό τους σύστημα- χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη από τους φροντιστές τους (αντιθέτως πολλές φορές είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι), τότε κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Κατά συνέπεια στην συνέχεια μπορεί να αναπτύξουν ένα εύρος σύνθετων συναισθηματικών, γνωσιακών και ψυχοσωματικών παθήσεων και συμπτωμάτων, τα οποία διαρκούν όλη την ενήλικη ζωή τους.

Σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία και υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, έχουν υποστεί τραύματα που ανάγονται στα πρώιμα αναπτυξιακά στάδια. Εξαιτίας άλλων πηγών ενδυνάμωσης, τις οποίες κατάφεραν να αποκομίσουν στην παιδική τους ηλικία, στάθηκαν ικανοί στο να αναπτύξουν μια επαρκή αντισταθμιστική δομή. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με τον πρώιμο τραυματισμένο εαυτό τους, ο οποίος είναι συχνά αποσυνδεδεμένος από τον συνειδητό εαυτό. Αυτό σημαίνει ότι ζει υπογείως σε μια κατάστασης επιβίωσης και μπορεί να αποτελεί αιτία πόνου και δυστυχίας ακόμα και ύστερα από πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας.

Εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του, η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του πρώιμου αναπτυξιακού τραύματος χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση από την αντιμετώπιση του τραύματος που προέρχεται από μεταγενέστερα βιώματα στη ζωή.

Περιεχόμενα του Σεμιναρίου

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα διδαχθεί η προσέγγιση του Olaf Trapp που πηγάζει από παραπάνω από 20 χρόνια σωματικής ψυχοθεραπείας πάνω στο πρώιμο αναπτυξιακό τραύμα:

Διαφορική Διάγνωση

Όσον αφορά στο δομικό επίπεδο του ατόμου, εξακριβώνεται αν ο θεραπευόμενος μπορεί να αντέξει και να ωφεληθεί από τη συναισθηματική έκφραση. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε η θεραπεία πρέπει να κινηθεί διαφορετικά. 

Στη συνέχεια γίνεται διάκριση ανάμεσα σε 3 συγκεκριμένες “πρώιμες” χαρακτηροδομές. Αυτός είναι ένας διαγνωστικός τρόπος ο οποίος δεν συναντάται στην ψυχοθεραπευτική βιβλιογραφία.  

Τα εργαλεία για τη διαγνωστική διαδικασία είναι τα εξής:

  • Ανάγνωση του σώματος (το ιστορικό του θεραπευόμενου είναι σωματικό)
  • Αντιμεταβιβαστικές σωματικές αισθήσεις του θεραπευτή, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη χαρακτηροδομή

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Α. Θεραπευόμενων με δομικές διαταραχές περιλαμβάνει:

  • Την προσωπική εκδοχή του Olaf Trapp της μεθόδου του Instroke από τον Will Davis. Η μέθοδος αυτή οικοδομεί περισσότερη εσωτερική δομή.
  • Η χρήση της μεθόδου του TRE (Tension and Trauma Release Exercises) του David Berceli ώστε να διευκολύνουμε την αυτορύθμιση.
  • Μια συν-ρυθμιστική θεραπευτική σχέση 

Β. Με πιο καλά δομημένους θεραπευόμενους περιλαμβάνει:

  • Την ικανότητα του θεραπευτή για συντονισμό σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ζωής του θεραπευόμενου (επικοινωνία του δεξιού εγκεφάλου του θεραπευτή με του δεξιού εγκεφάλου του θεραπευόμενου)
  • Αναπνοή και ασκήσεις γείωσης, οι οποίες αυξάνουν την ικανότητα του σώματος για δόνηση
  • Ασφαλές άγγιγμα και σωματικές παρεμβάσεις
  • Το να περιέχεις και να εκφράζεις απωθημένα συναισθήματα
  • Βιώσιμη θεραπευτική σχέση

Για να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες πάνω στην εργασία με το πρώιμο αναπτυξιακό τραύμα, είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με το προσωπικό τους τραύμα, έτσι θα υπάρχει χώρος και για ατομικές θεραπευτικές εμπειρίες, Ένα ασφαλές ομαδικό πλαίσιο είναι πολύ βοηθητικό  για αυτήν τη διαδικασία. Οι συμμετέχοντες θα παρατηρήσουν τις διαδικασίες των άλλων, θα συντονιστούν μαζί τους και θα δώσουν ανατροφοδότηση.

Απευθύνεται σε
  • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)

  • Γενικότερα επαγγελματίες που ασχολούνται με τον άνθρωπο

Ημερομηνία Σεμιναρίου:

Παρασκευή 21 (16.00 – 21.00) / Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 (10.00 – 18.00)

Τόπος Διεξαγωγής Σεμιναρίου: Γαλάτειας 12, Αθήνα (σταθμός Θησείο/Κεραμεικός)

Κόστος Συμμετοχής: €250+ΦΠΑ  [€230+ΦΠΑ Προεγγραφή μέχρι 14 Φεβρουαρίου]

Εισαγωγική Παρουσίαση: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 20.00, Είσοδος Ελεύθερη

Χώρος Διεξαγωγής Παρουσίασης: -Αλλαγή χώρου- Γαλάτειας 12, Αθήνα (σταθμός Θησείο/Κεραμεικός)

 

Το σεμινάριο και η ομιλία γίνονται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.