Θεραπευοντας τις Αναμνησεις ♦ Ομιλία 13 Δεκ & Σεμινάριο 14-16 Δεκ

 

Θεραπεύοντας τις Αναμνήσεις

3ήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο 

με τον Anselm Kicher, Σωματικό Ψυχοθεραπευτή με 30 χρόνια εμπειρίας, μέλος των EABP & AABP, μαθητή της Eva Reich

Εισαγωγική Παρουσίαση: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου – Θα κληρωθεί μία ΔΩΡΕΑΝ θέση για το 3ήμερο σεμινάριο

Ο Anselm Kicher αντλώντας στοιχεία από 3 διαφορετικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας (τη New Identity Group Process του Daniel Casriels, την Imago Therapy των Hedy & Yumi Schleifer και το Energy Psychology του Fred Gallo), θα διδάξει πώς να έρθουμε σε επαφή με τις ανεκπλήρωτες παιδικές μας ανάγκες και να συνειδητοποιήσουμε τα επακόλουθα γνωσιακά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά μοτίβα, προσφέροντας μεθόδους αλλαγής τους στο εδώ και τώρα.

Οι εμπειρίες των πρώτων 7 χρόνων της ζωής μας είναι και οι πιο καθοριστικές. Παρόλο που νοητικά δεν θυμόμαστε σχεδόν τίποτα για τα 3 πρώτα χρόνια, σε συναισθηματικό επίπεδο έχουν καταγραφεί τα πάντα. Ήδη από τους πρώτους 5 μήνες της εγκυμοσύνης, τα ερεθίσματα εντυπώνονται και αποθηκεύονται στο σώμα μας. Οι πρώιμες εμπειρίες μας, όπως η γέννα, και οι πρώτες μας σχέσεις καθορίζουν τη μετέπειτα στάση ζωής μας, αφού τα παιδιά συνήθως παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για να ανταπεξέλθουν και να μπορέσουν να επιβιώσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα, όταν η μητέρα δεν ήταν ικανή να δώσει αρκετή αγάπη, φροντίδα ή υποστήριξη, το παιδί μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί και να μη διεκδικεί πλέον τις ανάγκες του ή να πιστεύει ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο, γιατί μόνο τότε θα πάρει αγάπη και στοργή. Αυτό το μοτίβο επηρεάζει καθοριστικά τον ακόλουθο τρόπο ζωής του ατόμου και εν τέλει αποτελεί την κεντρική του στάση στη ζωή…

Η New Identity Group Process εστιάζει στις αποφάσεις της παιδικής ηλικίας οι οποίες οδήγησαν σε στάσεις και μοτίβα τα οποία διατηρούνται ασυνείδητα ή ακόμα και συνειδητά στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, ο θεραπευόμενος ανακαλύπτει μέσω διαφόρων μεθόδων (λεκτικής εξερεύνησης, οικογενειακών αναπαραστάσεων, ζωγραφίζοντας) τις βασικές του ανάγκες που έχουν παραμείνει ανεκπλήρωτες από την παιδική του ηλικία. Παράλληλα αναζητείται το επακόλουθο μοτίβο, βρίσκοντας μία πρόταση που αντιπροσωπεύει την πρώιμη απόφαση την οποία αντικαθιστά με μια καινούργια δήλωση. Αυτή η τεχνική πυροδοτεί τα απωθημένα συναισθήματα (θυμό, πόνο, θλίψη, φόβο) που έχουν προκληθεί από τις ματαιωμένες παιδικές ανάγκες και την πρώιμη απόφαση του ατόμου. Ο θεραπευόμενος συνειδητοποιεί το κόστος των ανεκπλήρωτων αναγκών του και το γεγονός του ότι δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να εκφράσει τα αντίστοιχα συναισθήματα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της ομάδας παρέχεται μια διορθωτική εμπειρία και η δυνατότητα να ενσωματώσει το άτομο την καινούργια απόφαση και εμπειρία. Σταδιακά μέσω αυτής της διαδικασίας θα δημιουργήσει αυτό που ο Daniel Casriel έχει ονομάσει Καινούργια Ταυτότητα!

Η Imago Therapy μας παρέχει σημαντικές ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και φροντίδας ανάμεσα στους δύο συντρόφους, όπως και τεχνικές για να θεραπευτούν οι αναμνήσεις με βάση το σχήμα τριγώνου: παιδί-μητέρα-πατέρας.

Τέλος η μέθοδος του Fred Gallo εστιάζει στο κινέζικο σύστημα των μεσημβρινών με στόχο την απελευθέρωση του άγχους και τη μείωση της ενέργειας των παλιών φορτίων που αναδύονται στη μνήμη από καιρό σε καιρό, την αλλαγή των ασυνείδητων μοτίβων, ακόμα και την αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών. Είναι μια τεχνική που μαθαίνεται εύκολα από τους θεραπευόμενους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή όταν χρειαστεί.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρία, ασκήσεις και τεχνικές και ενσωματώνει εκπαιδευτικά στοιχεία μαζί με βιωματικές διαδικασίες. Επιπλέον, λόγω της ψυχοθεραπευτικής του φύσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν ατομικά με τον θεραπευτή, σε ζεύγη ή στο σύνολο της ομάδας με βάση τη δυναμική της και τις διεργασίες που θα λάβουν χώρα.

Στόχοι του Σεμιναρίου

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά τους και να επεκτείνουν την ικανότητά τους να τα εμπεριέχουν και να τα διαχειρίζονται
  • Συνειδητοποιήσουν ποιες ήταν οι πρώιμες παιδικές τους αποφάσεις και πώς συνδέονται και επηρεάζουν τις σημερινή τους στάση ζωής
  • Αναγνωρίσουν τις ανεκπλήρωτες βασικές τους ανάγκες από την παιδική ηλικία και τη σύνδεση τους με τις τωρινές τους ανάγκες
  • Αλλάξουν στο εδώ και τώρα παλιές πεποιθήσεις, συναισθηματικά και συμπεριφορικά μοτίβα
  • Απελευθερώσουν την συσσωρευμένη ένταση/άγχος από πρόσφατες και παρελθούσες εμπειρίες
  • Εξασκηθούν σε καινούργιος τρόπους ακρόασης και σχετίζεσθαι με τους άλλους

Ειδικά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα αναπτύξουν τις θεραπευτικές τους δεξιότητες μαθαίνοντας καινούργιες τεχνικές που μπορούν να ενσωματωθούν στην προσέγγισή τους και θα καλλιεργήσουν την ικανότητα ενσυναίσθησής τους.


Απευθύνεται σε
  • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)

  • Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη

Ημερομηνία Σεμιναρίου:

Παρασκευή 14 (19.00 – 21.00) / Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 (10.00 – 18.00) [1,5 ώρες διάλειμμα φαγητού]

Εισαγωγική Παρουσίαση: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 20.00, Είσοδος Ελεύθερη

Τόπος Διεξαγωγής:   Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα (μετρό Ευαγγελισμός)

Κόστος Συμμετοχής: €180 + ΦΠΑ  [€160 Προεγγραφή μέχρι 7 Δεκεμβρίου]

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 15


Ο Anselm θα είναι διαθέσιμος τη Δευτέρα μετά το σεμινάριο για ατομικές συνεδρίες


 

Το σεμινάριο και η ομιλία γίνονται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s