Σχετικα

Η Θεραπεία Gestalt

Η Θεραπεία Gestalt είναι μια ιδιαίτερα πλούσια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση με επιρροές από την Ψυχαναλυτική θεωρία, τη Σωματική ψυχοθεραπεία του Wilhelm Reich, το Ψυχόδραμα του Jacob Moreno, την Ψυχολογία Gestalt του Max Wertheimer και του Kurt Goldstein, τον Ζεν Βουδισμό, τη φιλοσοφία του Υπαρξισμού και της Φαινομενολογίας. Την ίδια στιγμή έχει συνεισφέρει σημαντικά στον χώρο της ψυχοθεραπείας και πλέον αποτελεί μία από τις πιο γοητευτικές και καταξιωμένες προσεγγίσεις της Ανθρωπιστικής Ψυχοθεραπείας. Πολλές από τις έννοιες και τις τεχνικές της (π.χ. το “εδώ και τώρα”, η “τεχνική της άδειας καρέκλας”) έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστα εργαλεία κάθε ψυχοθεραπευτή.

Εκτός από τον χώρο της ψυχοθεραπείας η Gestalt εφαρμόζεται στο coaching, στην παιδαγωγική, στην οργανωτική ανάπτυξη και διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή σε άλλες προσεγγίσεις στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας όπως του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), της Συστημικής Αναπαράστασης (Helliger), του Process Work, του Redecision Therapy και πολλών άλλων. Η θεραπεία Gestalt συνεχίζει να εξελίσσεται ως ψυχοθεραπευτική μέθοδο και να εξαπλώνεται, σε πολλά εκπαιδευτικά κέντρα και επαγγελματίες ανά τον κόσμο.

Η Gestalt εκτός από μια σύγχρονη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής με στόχο την προσωπική μας εξέλιξη. Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της επίγνωσης (σωματικής, συναισθηματικής, γνωσιακής) σε όλες τις πτυχές της ζωής το οποίο μας επιτρέπει να αποκτήσουμε ελευθερία και περισσότερες δυνατότητες επιλογής, αναλαμβάνοντας εμείς την ευθύνη για τη ζωή μας. Ταυτόχρονα μας προσκαλεί να ζούμε κάθε μας στιγμή με αυθεντικότητα, δημιουργικότητα και παρουσία.  Όπως έλεγε και ο ιδρυτής της Gestalt, Fritz Perls, «η θεραπεία μου είναι υπερβολικά καλή για να την περιορίσω μόνο σε ασθενείς».


Gestalt Institute of San Francisco

Η ψυχοθεραπεία Gestalt ξεκίνησε ουσιαστικά με την παρουσία του ιδρυτή της, Fritz Perls, στην ακτή της Καλιφόρνιας τη δεκαετία του 1960. Το Gestalt Institute of San Francisco ακολουθεί και συνεχίζει αυτή την παράδοση στην Καλιφόρνια όπως και παγκοσμίως συμπράττοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος των εκπαιδεύσεών μας είναι η συνεχής ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία Gestalt, η οποία εξελίχθηκε από τη γνωστή στάση του Perls, που εκφραζόταν ως «Εδώ και Τώρα, Εγώ και Εσύ» (Here and Now, I and Thou). Η στάση αυτή μας δείχνει αφενός πώς να μένω σε επαφή με την πραγματικότητα ως έχει στο εδώ και τώρα, αντί να επαναλαμβάνω το παρελθόν ή να φαντασιώνομαι το μέλλον, και αφετέρου πώς να  σχετίζομαι αυθεντικά και ολοκληρωτικά – μυαλό, καρδιά και σώμα- με τον εαυτό μου και τους άλλους.

Σε προσωπικό επίπεδο, τα προγράμματά μας επικεντρώνονται στο να μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι να αναγνωρίζουν τις διεργασίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, συνδημιουργούν σχέσεις και γενικότερα συμμετέχουν στη ζωή. Σε επαγγελματικό επίπεδο, εστιάζουμε στο να διδάσκουμε τους μαθητές πώς να αναγνωρίζουν τις διεργασίες για να μένουν παρόντες με τον εαυτό τους και τους θεραπευόμενούς τους, να χρησιμοποιούν τεχνικές Gestalt για να διευρύνουν την επίγνωση και να επαναφέρουν τη δυνατότητα νέων επιλογών στο παγιωμένο συμπεριφοριστικό μοτίβο των θεραπευόμενων. Οι βασικές διεργασίες του να μένει κανείς στο παρόν και σε επαφή αποτελούν το θεμέλιο λίθο τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική διάσταση της εκπαίδευσής μας.

Το Gestalt Institute of San Francisco είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ινστιτούτα Gestalt στον κόσμο, ενώ χαίρει διεθνούς φήμης και σήμερα δραστηριοποιείται σε 5 χώρες. Επιπλέον αποτελείται από μια διεθνή κοινότητα επαγγελματιών με κοινό άξονα την προσέγγιση της Gestalt.

Στην Ελλάδα διοργανώνουμε βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες, ομαδική και ατομική θεραπεία Gestalt, εποπτεία, residential προγράμματα και άλλες δραστηριότητες.