Με Όχημα το Σώμα: Πού, πώς, γιατί;

Με Όχημα το Σώμα: Πού, πώς, γιατί

3ήμερο Βιωματικό & Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

με την Ελένη Πανίτσκα, πιστοποιημένη Advanced Rolfer, δασκάλα κίνησης, ειδικευμένη στην Κρανιοϊερή θεραπεία, με 20ετή θεραπευτική εμπειρία

 


Στο σώμα καταγράφεται όλη η ιστορία της ζωής μας. Ό,τι καλό κι ό,τι κακό του κάναμε. Από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα. Από τα πρώτα παιδικά χρόνια αρχίζουν οι πιέσεις: «Κάτσε έτσι, κάτσε αλλιώς, μην κουνιέσαι, μη βάζεις το χέρι σου… εκεί». Υποταχθήκαμε όπως μπορέσαμε … Με τις κινήσεις της Αντιγυμναστικής μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες, να έχουμε την τόλμη να ξαναβρούμε τη γνησιότητά μας και ν’ ανακαλύψουμε την ομορφιά μας που οπωσδήποτε έχουμε. Μ’ αυτές μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματα της ψυχρότητας και ανικανότητας και να γνωρίσουμε τη σπάνια ικανοποίηση της ερωτικής συνύπαρξης.”

– Thérèse Bertherat, ιδρύτρια της Αντιγυμναστικής

Στο σεμινάριο αυτό, η Ελένη Πανίτσκα, σε μια μοναδική σύνθεση, θα διδάξει τεχνικές από την Αντιγυμναστική, το Rolfing και το Rolfing movement, καθώς και από την Ανάλυση της Κίνησης του Hubert Godart, φέρνοντας τους συμμετέχοντες σε επαφή με το σώμα και προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τα επόμενα σεμινάρια.

O Fritz Perls, εμπνευστής της θεραπείας Gestalt, έχοντας μείνει ενθουσιασμένος από τις προσωπικές του συνεδρίες με την Ida Rolf, ιδρύτρια του Rolfing, την προσκαλεί να διδάξει στο γνωστό ινστιτούτο Esalen. Εκεί σχεδίαζαν να συνδυάσουν τους ειδικούς χειρισμούς του Rolfing για την αναδόμηση και επανεκπαίδευση του σώματος και της κίνησης μαζί με τη θεραπεία Gestalt για την ψυχολογική επεξεργασία. Τελικά αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ…

Το σεμινάριο «Με Όχημα το Σώμα» έχει γενικότερο στόχο τη διερεύνηση, την ανάλυση και τη δόμηση της σωματικής αίσθησης. Έννοιες όπως η «γείωση» ή το «σχετίζεσθαι με τον χώρο» αποτελούν βασικά του στοιχεία όπως και η αναγνώριση σωματικών δυνατοτήτων.

Το σεμινάριο είναι θεωρητικό και βιωματικό και περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια και μικρούς πειραματισμούς.


Περιεχόμενα του Σεμιναρίου
  • Παρουσίαση και γνωριμία της ανατομίας του σώματος και πιο συγκεκριμένα του εριστικού συστήματος. Κάθε μέρα επιλέγεται ένα συγκεκριμένο τμήμα προς ανάλυση.
  • Ψηλάφηση και αναγνώριση του εκάστοτε τμήματος.
  • Διερεύνηση της ατομικής κίνησης σε σχέση τον χώρο/τη βαρύτητα/τους άλλους
  • Εξερεύνηση της επίδρασης του περιβάλλοντας στις σωματικές/κινητικές δυνατότητες
  • Feedback και οργάνωση της εμπειρίας των συμμετεχόντων ώστε να ενσωματωθεί το υλικό των ασκήσεων.

Επίσης, ο κάθε συμμετέχοντας θα έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί μέσα στην ομάδα προσωπικά αιτήματα που μπορούν να αφορούν χρόνια σωματικά συμπτώματα. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Το επίπεδο του σεμιναρίου θα καθοριστεί από τις δυνατότητες της ίδιας της ομάδας.


Η Εκπαιδεύτρια

Η Ελένη Πανίτσκα είναι πιστοποιημένη advanced Rolfer, δασκάλα κίνησης και ειδικευμένη στην Κρανιοϊερή θεραπεία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Εκεί σπούδασε αρχικά κλασικό χορό, χορογραφία, ανάλυση και γραφή της κίνησης (Labanotation). Αργότερα, γνώρισε, μέσα από την προσωπική της θεραπεία, την Thérèse Bertherat, η οποία επινόησε μια τεχνική γνωστή ως Αντιγυμναστική. Σπούδασε κοντά της στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε ήταν που ήρθε σε επαφή με πολλές τεχνικές (Feldenkrais, Θεραπεία Mézières, μέθοδο Τοματίς, φυσιοθεραπεία κ.α.) και, κυρίως, ανακάλυψε το Rolfing. Σπούδασε Rolfing στη Γερμανία, στην Ιταλία και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους μεγαλύτερους καθηγητές του είδους (Hubert Godart, Jim Asher, Pedro Prada, Tessy Brunghart κ.α.). Σήμερα η Ελένη Πανίτσκα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών.


Απευθύνεται σε
  • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)

  • Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη

Ημερομηνία Σεμιναρίου:

Παρασκευή 13 (16.00 – 21.00) / Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 (10.00 – 18.00)

Τόπος Διεξαγωγής:   Γαλάτειας 12, Αθήνα (ΗΣΑΠ Θησείου)

Κόστος Συμμετοχής: €160  [€140 Προεγγραφή μέχρι 6 Οκτωβρίου / Φοιτητές]