Θεραπεία του Τραύματος: Θεωρία και Πράξη
3ήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο
με τον Anselm Kicher, Σωματικό Ψυχοθεραπευτή με 30 χρόνια εμπειρίας, μέλος των EABP & AABP, μαθητή της Eva Reich
Ο άνθρωπος ήδη από τη γέννησή του βρίσκεται ευάλωτος απέναντι σε μια πληθώρα καταστάσεων και ερεθισμάτων, κάποια ευχάριστα και απαραίτητα για την ανάπτυξή του, κάποια άλλα τραυματικά: πόλεμος, βασανιστήρια, σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα, βιασμοί, bullying κ.α. Δυστυχώς τραυματικά γεγονότα διαπράττονται και στο ίδιο του το σπίτι, ακόμα και ακούσια: παραμέληση, απομόνωση, χειραγώγηση, εξευτελισμός, σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, εκφοβισμός. Ο βαθμός τραύματος που προκαλείται από τέτοιες καταστάσεις εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η ανθεκτικότητα, οι πηγές ενδυνάμωσης του ατόμου κα.
Ενώ ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν υποστεί τραύμα κατορθώνει να το ξεπεράσει μόνο του, με τη βοήθεια μελών της οικογένειας ή φίλων, οι περισσότεροι χρειάζονται ψυχοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα θεραπεία του τραύματος. Οι έντονες τραυματικές εμπειρίες μπορούν να προκαλέσουν Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD), η οποία επιφέρει εφιάλτες, αναδρομές (flashbacks), απότομα ξαφνιάσματα, τικ, συναισθηματική και σωματική αποστασιοποίηση. Στη συνέχεια οι πληγέντες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, να πάθουν κατάθλιψη, να αναπτύξουν μια σειρά από ψυχοσωματικά συμπτώματα, ακόμα και καρκίνο, και εν τέλει κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν και στην αυτοκτονία.
Πολλοί άνθρωποι έχουν απωθήσει τα τραύματά τους, είναι δηλαδή σαν να τα έχουν ξεχάσει, για παράδειγμα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Ξαφνικά όμως το τραύμα εμφανίζεται σαν μια κρίση πανικού από ένα τυχαίο ερέθισμα το οποίο μπορεί να περιέχει μια λεπτομέρεια της απωθημένης παιδικής σκηνής. Άλλοι άνθρωποι συναντούν δυσκολίες στις διαπροσωπικές του σχέσεις, διακατέχονται από μια αδυναμία συναισθηματικής ολοκλήρωσης ή την αίσθηση μιας συνεχούς απουσίας εξαιτίας καταπιεσμένων τέτοιων συμβάντων.
Στο σεμινάριο αυτό θα εξεταστεί η θεωρία σχετικά με το τραύμα, τις σωματικές και ψυχικές του συνέπειες και τη θεραπεία του και παράλληλα θα διδαχτούν συγκεκριμένες τεχνικές από διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ασφαλή αντιμετώπισή του, με έμφαση στη Somatic Trauma Therapy.
Ο Εκπαιδευτής
Ο Anselm Kicher είναι Ραΐχικός Ψυχοθεραπευτής, πιστοποιημένο μέλος της Αυστριακής και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σωματικής Ψυχοθεραπείας και μαθητής πρώτης γενιάς της Εύας Ράιχ. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής για παραπάνω από 30 χρόνια. Γεννημένος το 1947, οι πρώτες του σπουδές ήταν στα οικονομικά, αλλά αφού ξεκίνησε τη προσωπική του ψυχοθεραπεία, αποφάσισε να αλλάζει κατεύθυνση. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια ψυχοθεραπείας με σπουδαίους εκπαιδευτές όπως Βιοενεργειακή Ανάλυση, Radix (με τον Charles Kelley), Βιοδυναμική Ανάλυση (με τις Ebba και Mona Lisa Boyesen), Orthobionomy, ψυχοθεραπεία Gestalt, Προσωποκεντρική θεραπεία (με τον Carl Rogers), Νευροφυτοθεραπεία (με τον Myron Sharaf και τον Michael Smith) και άλλες. Έχει επίσης παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και επηρεαστεί σημαντικά για τη θεραπεία του τραύματος από την παγκοσμίως γνωστή Babette Rothschild και τη μέθοδο της Somatic Trauma Therapy. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Βιέννη, διεξάγοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και δουλεύοντας ατομικά, με ομάδες και με νεαρά άτομα.
Περιεχόμενα του σεμιναρίου
Θεωρητικό Μέρος
- Το νευρικό σύστημα, πιο ειδικά το αυτόνομο νευρικό σύστημα, και το μεταιχμιακό σύστημα
- Οι λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος: υπερδιέγερση και το αντανακλαστικό της μάχης, διαφυγής και παγώματος.
- Συναισθήματα και τραύμα: θυμός/οργή, άγχος/φόβος, τρόμος, ντροπή, πένθος
- Κατηγορίες της μνήμης: ρητή (γνωσιακή, λεκτική) και άρρητη (συναισθηματική, αισθητηριακή, μη λεκτική)
- Ο ρόλος της θεραπευτικής σχέσης στη θεραπεία του τραύματος.
- Διαχωρισμός ανάμεσα σε Στρες, Τραυματικό Στρες, Μετατραυματικό Στρες (PTS), Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)
- Θεραπεία τραύματος παιδιών και νέων
- Τη σημασία της υποστήριξης ύστερα από το τραυματικό γεγονός
Ο εκπαιδευτής θα δώσει σημειώσεις για τις σημαντικές θεωρίες στη θεραπεία τραύματος
Πρακτικό Μέρος
- Ασκήσεις Συγχρονισμού
ωστε να αποφευχθεί η υπερδιέγερση και ο κίνδυνος πιθανού επανατραυματισμού - Ασκήσεις Σωματικής Επίγνωσης
- Θεραπευτικοί Μέθοδοι Οραματισμού
- Ασκήσεις από τη ψυχοθεραπεία Gestalt
ώστε να απελευθερωθεί η μπλοκαρισμένη ενέργεια, να δημιουργηθούν καινούργιες γκεστάλτ και να ικανοποιηθούν ξανά οι ανάγκες
Κάθε συμμετέχοντας χρειάζεται να φέρει μία κουβέρτα.
Απευθύνεται σε
- Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας
(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)
- Κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη
Ημερομηνία Σεμιναρίου:
Παρασκευή 15 ( 16.00 – 21.00) / Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 (10.00 – 18.00)
Εισαγωγική Παρουσίαση: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, 20.00, Είσοδος Ελεύθερη
Τόπος Διεξαγωγής: Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα (μετρό Ευαγγελισμός)
Κόστος Συμμετοχής: €230 [€210 Προεγγραφή μέχρι 7 Δεκεμβρίου / Φοιτητές]
Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 15, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το σεμινάριο και η ομιλία γίνονται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.