Ενα Ενοποιημενο Μοντελο Θεραπειας Τραυματος

 

Ένα Ενοποιημένο Μοντέλο Θεραπείας Τραύματος

Από την Ψυχανάλυση μέχρι την Gestalt

2ήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο 

με τον Michael Soth, διεθνώς Αναγνωρισμένο Συνθετικό-Σχεσιακό Σωματικό Ψυχοθεραπευτή, Εκπαιδευτή και Επόπτη, με 30 χρόνια εμπειρίας

Από τις απαρχές της ψυχοθεραπείας και τις ανακαλύψεις του Φρόυντ στο τέλος του 19ου αιώνα, η έννοια του τραύματος έρχεται στη μόδα και βγαίνει εκτός κατ’ επανάληψη, ως το κεντρικό θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας των ψυχοθεραπευτών. Τα τελευταία 20 χρόνια, η ανάρρωση από το τραύμα έχει αποκτήσει ξανά μια κυρίαρχη θέση, υποστηριζόμενη από τα νέα νευροβιολογικά ευρύματα σχετικά με τις συνέπειες του τραύματος στον εγκέφαλο.

Ωστόσο αυτή η έμφαση στο τραύμα, όσο βοηθητική και απαραίτητη κι αν έχει υπάρξει και συνεχίζει να υπάρχει, έχει επιπλέον φέρει μαζί της την έντονη αίσθηση να φτιάξουμε επειγόντως τα πράγματα και την αντίληψη της ψυχοθεραπείας ως μια αγωγή από κάποιον ειδικό.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις από τις σύγχρονες θεραπείες τραύματος, που περιλαμβάνουν και τις διάφορες σωματικές προσεγγίσεις έχουν ωθήσει την ψυχοθεραπεία και τους ψυχοθεραπευτές:

 • από το να υπάρχω υπομονετικά δίνοντας χώρο προς το να κάνω επειγόντως κάτι
 • από την εξερεύνηση του αγνώστου προς τη στοχοπροσηλωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων
 • από την υπαρξιακή διερώτηση προς τις τεχνικές απαντήσεις
 • από τη σχέση δύο ανθρώπων προς την προσέγγιση της ψυχολογίας του ενός ατόμου και το ιατρικό μοντέλο.

Η στροφή προς τη σχεσιασκή ψυχοθεραπεία είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει σύγχυση και να συγκαλύψει χωρίς να φέρει ούτε επίλυση ούτε ουσιαστική κατανόηση των θεμελιωδών διαφορών ανάμεσα στα παραπάνω αντιθετικά κινήματα.

Η θεραπεία Gestalt και η θεωρία πεδίου παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορεί να αγκαλιάσει και να ενοποιήσει αυτές τις αντιθετικές τάσεις αν τις συνδυάσουμε με τον σύγχρονο ψυχαναλυτικό τρόπο κατανόησης των ασυνείδητων διαδικασιών και της διυποκειμενικότητας. Ωστόσο, στο ευρύ πεδίο της ψυχοθεραπείας, η Gestalt και η ψυχανάλυση προς το παρόν φαίνονται περισσότερο απομακρυσμένες και διαχωρισμένες όσο ποτέ.

Στόχοι του Σεμιναρίου

Σε αυτό το σεμινάριο, θα εργαστούμε πάνω στη θεραπεία τραύματος ενοποιώντας την προσέγγιση της ψυχολογίας του ενός ατόμου, τη διορθωτική ρύθμιση συναισθήματος και την ερμηνεία της αντιμεταβίβασης με τη διαλογική εξερεύνηση δύο ατόμων και της διυποκειμενικότητας. Στόχος είναι ένα ενοποιημένο μοντέλο θεραπείας που να εμπεριέχει τις στάσεις του να κάνω και του να είμαι μέσα στη θεραπεία χρησιμοποιώντας -έστω και φαινομενικά με παράδοξο τρόπο- διάφορα αντίθετα μοντέλα του θεραπευτικού σχετίζεσθαι.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα:

 • Κατανοήσουν τη βασική διαφορά/σύγκρουση ανάμεσα στην ψυχαναλυτική παράδοση και την προσέγγιση της Gestalt
 • Κατανοήσουν τις φιλοσοφικές, θεωρητικές και πρακτικές διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο παραπάνω παραδόσεις
 • Εμπεδώσουν τη διάκριση της Martha Stark ανάμεσα στην ψυχολογική στάση του «ενός ατόμου», «ενάμιση ατόμου» και «δύο ατόμων»
 • Αναγνωρίσουν και διακρίνουν ποια από αυτές τις στάσεις βρίσκεται πίσω από συγκεκριμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις
 • Αναγνωρίσουν και διακρίνουν πώς αυτές οι στάσεις επηρεάζουν τις βασικές υποβόσκουσες εντάσεις παρούσες σε κάθε είδους ψυχοθεραπείας, δηλ. ανάμεσα στο να είμαι και στο να κάνω, στο να εξερευνώ το άγνωστο και να ακολουθώ συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους και στο να διερωτώμαι υπαρξιακά και στο να δίνω τεχνικές απαντήσεις
 • Ξεκινήσουν να αναλογίζονται πάνω στις διάφορες θεραπευτικές στάσεις σε σχέση με το νόημα του ασυνειδήτου του θεραπευόμενου και πώς οι θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να εκδραματίζουν τραυματικές δυναμικές του παρελθόντος
 • Αναπτύξουν σχεσιακή ευελιξία ανάμεσα στις διάφορα θεραπευτικά μοντέλα και στάσεις

Απευθύνεται σε
 • Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας

(ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κλπ.)


Ημερομηνία Σεμιναρίου:

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 (10.00 – 18.00)

Τόπος Διεξαγωγής:   Γαλάτειας 12, Αθήνα (μετρό Θησείο)

Κόστος Συμμετοχής: €180 + ΦΠΑ  [€160 Προεγγραφή μέχρι 8 Νοεμβρίου]

 

Το σεμινάριο γίνεται στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.